Vila Real

Is een stad en gemeente in het Portugese district Vila Real. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 377 km2 en telde 49.957 inwoners in 2001. De stad telt ongeveer 16.000 inwoners.

Palácio de Mateus, in de gemeente Vila Real

Palácio de Mateus, in de gemeente Vila Real

Vila Real ligt in het noorden en is altijd een drukke handelsstad geweest, voornamelijk gebaseerd op de lucratieve handel wijn en port. Het is de hoofdstad van Trás-os-Montes, de streek in het uiterste noordoosten van Portugal en heeft ongeveer 25.000 inwoners. De stad is gelegen tussen de rivieren Corgo en Cabril en heeft een eigen karakter. Van de 17e tot de 19e eeuw, woonden vele adellijke families in dit stadje en hun huizen zijn in het straatbeeld nog volop aanwezig. Ook vandaag de dag nog worden vele gevels versierd met uit steen gehouwen familiewapens.

De geschreven geschiedenis van Vila Real begint in 1289, toen koning Afonso III de stad een koninklijke rechtvaardiging verleende. Gelegen tussen twee rivieren is Vila Real altijd een druk landbouw- en commercieel centrum geweest, voornamelijk gebaseerd op de handel in wijn en port.

Bezienswaardigheden
  • Palácio de Mateus (ja die van de Rose) wordt omringd door prachtige tuinen. Bijzonder zijn de bewerkte houten plafonds, de meubelstukken uit verschillende periodes, de 17e en 18e eeuwse schilderingen en een bibliotheek die een bijzondere uitgave van “Os Lusíadas” van de schrijver Camões bewaart. Het paleis is ontworpen door de Italiaanse Nicolau Nasoni.
  • De Igreja de São Pedro is een kerk uit de 16e eeuw en het interieur is rijk aan vele beelden en tegelwerk.
  • Het Archeologisch Museum heeft een grote verzameling munten van alle periodes uit de geschiedenis.
  • Vanaf het hoger gelegen Calvário, heb je een prachtig uitzicht over de stad en de gebergten Marão en Alvão.