Vila Nova de Foz Côa

Een plaats in de Portugese gemeente Vila Nova de Foz Côa.

Het plaatsje is bekend geworden omdat hier een grote verzameling zogenaamde Rockart werd ontdekt aan de oevers van de rivier Rio Côa, welke dateren uit de laat paleolithicum. Het is de enige locatie ter wereld waar er zoveel tekeningen uit dit tijdperk zijn gevonden. In 1998 werd de locatie toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst. Er is een modern Museum waar je ongeveer een uur kunt rondkijken.

Een replica van rock art uit de regio, te zien in het Museu do Côa.

Een replica van rock art uit de regio, te zien in het Museu do Côa.

Prehistorische rotstekeningen in de vallei van de Côa rivier in Noordoost Portugal

Het bezoek aan de Côa vallei is in twee delen op te delen: het museum en tours naar de echte rotstekeningen in de vallei. Het museum is groot, ruim en interactief. De ligging van het museum geeft ook een prachtig en weids uitzicht over de vallei. Het is aan te raden om eerst het museum te bezoeken alvorens op een tour te gaan naar een van de sites, zodat je ook een beetje weet waar je naar aan het kijken bent. In het museum kun je onder andere van alles leren (veel Engelse onderschriften) over de oorsprong van de rotstekeningen, over de mensen die de tekeningen gemaakt hebben en de materialen waarmee ze dit deden. De rotstekeningen worden ook in een grotere context gezet door verschillende rotstekening sites over de hele wereld te laten zien.

De gids staat tijdens de Rockart rondleiding stil bij een van de tekeningen.

De gids staat tijdens de Rockart rondleiding stil bij een van de tekeningen.

Er zijn drie rotstekening sites te bezoeken in de vallei: Canada do Inferno, Penascosa en Ribeira de Piscos. De sites zijn met de auto ongeveer 20-30 minuten van het museum vandaan. Zelf hebben we de Penascosa site bezocht welke gelegen is in het kleine dorpje Castelo Melhor. Zoals de naam al aangeeft ligt er in het midden van het dorp een grote kasteel ruïne op een heuvel welke zelfstandig te bezichtigen is. Bij de opstapplek in Castelo Melhor is een leuk souvenirwinkeltje waar je onder andere koude drankjes, ijsjes, koelkast magneten van rotstekeningen, en lekkere port kan kopen.

Aan het begin van de tour stap je in een jeep met vierwielaandrijving welke je over een lang ruig pad naar de site kan brengt. Onderweg verteld de gids wat over de geschiedenis van het gebied of wat over lokale gebouwtjes. Het Engels van de gids was behoorlijk goed. De rotstekeningen zijn niet ver lopen vanaf de jeep. Er zijn ongeveer 5 muren die vol zitten met ingekraste tekeningen van 22.000 jaar v.Chr. De tekeningen zijn niet heel makkelijk te zien, maar de gids weet ze precies aan te wijzen. Na even gekeken te hebben herken je vanzelf tussen alle vormen verschillende soorten dieren die ze op fantastische wijze met het gebruik van maar een paar lijnen hebben weergegeven. De tour duurt ongeveer 2 uur en ze zijn wat betreft hun tijden aangepast aan de juiste stand van de zon, om de tekeningen zo goed mogelijk te kunnen laten zien.

Er zijn ongeveer 5 muren die vol zitten met ingekraste tekeningen van 22.000 jaar v.Chr. Dit is daar een van.

Er zijn ongeveer 5 muren die vol zitten met ingekraste tekeningen van 22.000 jaar v.Chr. Dit is daar een van.

Al met al is het bezoek aan de Côa vallei prachtig als je houdt van geschiedenis en archeologie. Maar zelfs als je daar niet van houdt is het nog een aanrader: het is niet vaak dat je de kans krijgt om kunstwerken te zien die al meer dan 20.000 jaar oud zijn op hun oorspronkelijke plek in de natuur.

Tips voor je bezoek:

  1. Boek van te voren de tour naar de rotstekeningen. Dit kan per mail (Engels is geen probleem) en per telefoon. Als je niet boekt is de kans groot dat alle voertuigen al vol zitten! Boek wel voor een Engelstalige tour.
  2. In het museum is een prima restaurant aanwezig waar je uitgebreid kunt eten voor Portugese prijzen.
  3. In de zomer kan het gloeiend heet worden in de vallei. Neem dan genoeg water, zonnebrand, zonnebril en een petje mee naar de tour.
  4. Er zijn ook nacht tours beschikbaar waarbij door zaklampen een nog betere belichting gemaakt kan worden en de tekeningen nog mooier zichtbaar zijn.
  5. Als je een tijdje in de buurt bent is het ook leuk om een van de Quinta’s langs de Douro rivier te bezoeken, welke bekend zijn om hun lekkere Port.

Rua do Museu | Parque Arqueológico do Vale do Côa,

Vila Nova de Foz Coa 5150-610, Portugal

Telefoon: (+351) 279 768 260 / (+351) 965 778 799

http://arte-coa.pt

GPS 41.4.47.90N  7.6.47.81W