Soajo

IMG_6023

Soajo is een plaats in de Portugese gemeente Arcos de Valdevez en telt 1159 inwoners (2001). Na een prachtige rit over kleine bergweggetjes en prachtige vergezichten komt u aan…. Kleine huisjes gebouwd uit granieten blokken staan langs de straten van steen.

IMG_6021

Zij leiden de bezoeker naar het plein waar een unieke schandpaal (pelourinho) staat.

Aan de rand van de bebouwde kom, op een hooggelegen punt met een grote granieten aardlaag, ligt de gemeenschappelijke “eira”, oftewel de dorsvloer. Het is een indrukwekkende verzameling van korenschuren (Canastro) uit steen, die dateren uit de 18e en 19e eeuw.

Hier sloeg de gemeenschap de granen op en vooral maïs, die hier in de regio veel verbouwd wordt. De kruizen op de daken verbeelden de heilige bescherming van de inhoud, “het dagelijkse brood” van de gemeenschap.

2016-03-24 (48)

 

In het dorp  zijn twee uitstekende restaurants waar u de lokale specialiteiten kunt proeven: het smakelijke vlees van het koeienras “barrosã”, dat graast op de weilanden in de bergen, berggeit, en kippenrijst (frango de campo, tja je moet er van houden??!!) en de onmisbare wijn uit deze regio: de “vinho verde”. U zult door de gezonde bergluchten inmiddels wel trek gekregen hebben.

IMG_6026-1