De Romeinse stad Tongobriga

Op 28 oktober 2017 besloten we om naar het romeinse dorp Tongobriga te gaan. Dit is weer zo’n prachtig stuk cultuur in Portugal waarvan de omwonenden geen idee hebben hoe waardevol het is.

Met een uurtje rijden komen we aan in Freixo, het dorp / de gemeente waarin Tongobriga is te vinden. Na een aantal smalle weggetjes omhoog waar de auto net tussendoor past komen we aan bij de ingang van het museum(pje). Het is nog geen 14:00 dus het is nog gesloten en we besluiten om in de buurt ‘ baixo’ naar een klein cafétje te gaan voor een bakje koffie. Lekkere daling, dus ook een lekkere klim terug!

Eind oktober en we lopen met 30 graden in de felle zon, maar rond 14:30 belanden we in het museum. Het stelt niet veel voor. De vrouw die daar werkt probeert met man en macht de beamer aan te zetten voor een leuke introductievideo maar komt er na een paar minuten achter dat de beamer helemaal niet aangesloten staat. Verrek, hij staat er zelfs niet eens.

Het museum(pje) van Tongobriga.

We lezen wat borden, in vertaalmachine-Engels en kijken vervolgens naar een aantal potjes, fibula’s en nog wat mooie ouwe meuk in het museum.

Het uitpluizen van de kaart van Tongobriga heeft wat voeten in de aarde.

We gaan vervolgens naar buiten. Jemig, dat is dan wel weer echt mooi! Heel veel funderingen van oude Romeinse woningen, een waterleiding door het wijkje heen, maalstenen, alles is er te vinden. Hier woonden vroeger zo’n 2500 mensen. De kaart laat nog wel wat te wensen over en de informatie is erg summier helaas.

Daarna lopen we een stuk naar beneden, naar het forum. Dit was een oude marktplaats, aangrenzend aan een groot badhuis. Ongeveer gebouwd in en tussen de 1e en 3e eeuw en prachtig om te zien. Er is tevens een uitgestippelde wandeling in de omgeving, waarvan we een stuk hebben gelopen.

Badhuis in Tongobriga. Foto genomen vanut het bad.

Wandelroute bij Tongobriga in Freixo, ongeveer 8km.

Tongobriga is echt de moeite waard om te zien, de toegang was maar €3,- per persoon. Er wordt nog gewerkt aan het museum en de opgravingen zijn ook nog niet klaar maar het is nu al geweldig om je in de Romeinse oudheid te wanen door daar te lopen.

Meer informatie op de website tongobriga.net. Of bekijk foto’s van de Tongobriga tourguide en kaart:

Voorkant Tongobriga Guide

Achterkant Tongobriga Guide

Kaart Tongobriga 1900 anos

Kaart Tongobriga Archeological site

Bewaren

Bewaren

Bewaren