Barcelos

Uit Barcelos komt ook de nationale mascotte van Portugal: de haan

In het archeologisch museum van de stad Barcelos bevindt zich een Middeleeuws, stenen kruis dat verwijst naar de legende van de Haan van Barcelos.

Volgens de legende waren de inwoners van de burcht op hun hoede nadat er een misdrijf was gepleegd en de dader niet werd gevonden. Op een dag verscheen een Galiciër in de stad die men van het misdrijf verdacht en hij werd opgepakt. Hij bezwoer onschuldig te zijn, maar niemand geloofde dat hij een pelgrim was, op weg naar Santiago de Compostela om een gelofte in te lossen.

 

 

 

 

Hij werd veroordeeld tot de strop en op zijn verzoek de rechter te mogen spreken, werd hij naar hem toegebracht. De rechter zat net te eten met een aantal vrienden en toen de pelgrim opnieuw zijn onschuld bepleitte werd hij wederom niet geloofd. De Galiciër wees daarop op een gebraden haan die op tafel stond en sprak: “Zo zeker als ik weet dat ik onschuldig ben, zo zeker is het dat die haan zal kraaien als jullie mij ophangen”.

Het schijnbaar onmogelijke gebeurde! Op het moment dat de pelgrim aan de galg werd gehangen, richtte de gebraden haan zich op en kraaide. De rechter spoedde zich naar de galg en toen hij zag dat door een knoop in de strop de pelgrim niet werd gewurgd, gaf hij meteen opdracht hem los te maken en hem in vrede te laten vertrekken.

Na een aantal jaren keerde de pelgrim terug naar Barcelos en liet daar een monument oprichten ter ere van São Tiago en de Heilige Maagd.

Is bekend vanwege het symbol van de stad, namelijk de gekleurde haan van Barcelos

In Barcelos vindt elke donderdagochtend de grootste markt van Portugal plaats. Hoewel de ´china invasion´ helaas ook hier reeds vertegenwoordigd is, is het voornamelijk een traditionele markt. Alle gebruiksvoorwerpen, van bijlen en wijnpersen tot potten en schorten, kom je hier tegen. Aangevuld met natuurlijk de verse groente en fruit, de oudere dames met hun konijnen en kippen tot artisanaal gemaakte souvenirs.

Naast de markt heeft barcelos genoeg te bieden, De igreja de Bom Jesus da Cruz, Het oude gedeelte is erg interresant vw de oude brug en de ruine van de burcht, en het deels betegelde gedeeldte van de Igreja Matriz