Braga en Bom Jesus do Monte

Met meer dan 30 kerken, het bisschoppelijk paleis en vele religieuze feesten is Braga de heilige stad van Portugal. Bijzonder is het even buiten Braga gelegen bedevaartsoord Bom Jesus do Monte.

De kerk is te bereiken via een gigantische dubbele zigzag-trap van 686 treden, aangekleed met beelden, kapelletjes en fonteinen. Een meer comfortabele manier naar boven biedt de ‘elevador’ of watertaxi, zoals wij hem noemen.

Vanaf het Santuario de Bom Jesus heeft u een schitterend uitzicht van de voet van de Serra de Geres tot de zee bij Esposende en Viano de Castelo. Dit bouwwerk in neo klassieke stijl dateert uit de 18e eeuw en ligt op ruim 560 mtr hoogte.

Vanaf beneden gezien leiden trappen naar boven en bevinden zich kapellen waarin de lijdingsweg wordt uitgebeeld. Via de monumentale trap, de Via Sacra, op het 2e gedeelte hiervan die de trap van de 5 zintuigen heet vindt u op ieder van de vijf niveaus een fontein, die 1 van de zintuigen uitbeeld,

Bovenaan de trap tegenover de Bom Jesus staan 8 grote beelden van bijbelse figuren, de kerk zelf is interresant door de beschilderingen en beeldengroep op het hoofdaltaar.

Neem ook een kijje in he winkeltje hiernaast, wat niert veel mensen weten is dat boven dit winkeltje een permanente expositie is , schilderijen van oa de grondlegger en de financiers van de kerk.

De waterkabeltrein van de Bom Jesus is uniek wen is de oudste ter wereld in zijn soort, ieder half uur gaat deze trein op en af de Bom Jesus.

In het groen achter de kerk vindt u een wandelgebied met bronnetjes en zelfs een grote vijver

Boven de Bom Jesus op ca 3km ligt de bedevaartsplek Santuario do Sameiro, deze is na Fatima een belangrijke plek voor de Maria verering en trekt jaarlijks duizenden bezoekers

Bezoek Braga, 15 maart 2017

Klooster van Tibaes,Het klooster van St. Martin van Tibães (Portugees: Mosteiro de São Martinho de Tibães)ligt in de buurt van Braga, het noorden van Portugal. Het was het moederhuis van de benedictijner orde in Portugal en Brazilië, en het staat bekend om de uitbundige Rococo inrichting van de kerk.

 

 

 

 

 

De eerste informatie over een kloostergemeenschap in de regio dateert uit de 6e eeuw. Het klooster van Tibães werd gesticht rond 1060, en de rechten zijn verleend door Hendrik van Bourgondië, graaf van Portugal, in 1110.

 

 

 

 

 

In 1567, het klooster van Tibães werd het moederhuis van de Benedictijnen voor Portugal en de kolonie van Brazilië, met de eerste algemene vergadering van de Orde in 1570.

Tijdens de 17e en 18e eeuw, was het klooster een plaats van aanzienlijke artistieke activiteit en had een enorme invloed in de barok en rococo kunst in Noord-Portugal en de overzeese koloniën.

De architect André Soares ontwierp het belangrijkste altaarstuk en het houtwerk van de triomfboog van de kapel, evenals de preekstoelen en laterale altaarstukken.

 

 

 

 

 

Het vergulde houtwerk werd gebeeldhouwd door de beroemde José de Santo António Vilaça. Veel beelden in de kerk zijn van de hand van een andere beroemde beeldhouwer, Cipriano da Cruz.

In 1864 verkocht op een veiling, het Tibães klooster en alle omliggende gebieden vielen in verval Een groot deel werd verwoest bij een brand in 1894. In 1986 werd het klooster een staats monument en een uitgebreid herstel project werd gestart tot op de dag van vandaag actief.

 

 

 

 

 

Wil je er logeren of eten (naar men zegt Franse keuken) dat is mogelijk, zie onderstaande linkjes

restaurant

slapen

 

Largo do Paço

Het Paleis plein is in het historische centrum van Braga, de Paço en vertegenwoordigde de hoofdzetel van de republiek van Braga, afgeschaft in 1790 door de 1e koning van Portugal
Het plein is omringd door gebouwen van het bisschoppelijk paleis van Braga met uitzondering van de zuidkant, die wordt begrensd door de straat Souto.

 

 

 

 

 

Arco da Porta Nova, Deze poort werd gebouwd rond 1512, als stads-as, de huidige vorm rond werd in1780 gebouwd.

 

Jardim de Santa Barbara

 

 

 

 

Braga city Leisure_Activities

Braga link

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren