Vinhais

Vinhais is een plaats in de Portugese gemeente Vinhais en telt 2382 inwoners (2001). Kreeg in 1253 stadsrechten, en ligt ten westen van Braganca aan de Spaanse grens en biedt spectaculaire uitzichten over het nationaal park Montesinho.

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten in Vinhais. De militaire weg die door de Romeinen werd aangelgd en die Braga-Chaves- Astorga met elkaar verbond, liep langs de de plaats waar tegenwoordig Vinhais ligt.

Vinhais

Vinhais

Het stadje werd in de 13e eeuw door koning D. Sancho gesticht op een hoge locatie, die vroeger al door de Romeinen als uitkijkpunt werd gebruikt. In de 14e eeuw werd Vinhais, in opdracht van de toenmalige koning van Portugal, D.Dinis, een vesting. Vinhais heeft zeer interessante monumenten zoals de kerk Igreja de São Facundo, en het klooster São Francisco. Maar Vinhais is bovenal bekend om de rijkdom van de gastronomie (voornamelijk de worsten).

Jaarlijks in februari vind de Feira do Fumeiro (markt voor gerookte vlees) plaats, waar u allerhande delicatessen kunt kopen. (mom 5 t/m 8 februari).