Bezienswaardigheden in Porto

Porto is een havenstad in het noordwesten van Portugal. De stad is gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro. Het is de op één na grootste stad van Portugal en telt meer dan 1,8 miljoen inwoners. De stad was in 2001 culturele hoofdstad van Europa samen met Rotterdam. Porto is vooral bekend als herkomstplaats van port wijn, die in Vila Nova de Gaia ( op de zuidoever van de rivier de Douro) wordt gelagerd en van daaruit over de gehele wereld wordt geëxporteerd. Vroeger heette de stad Cale en later Portucale, waarvan de landsnaam Portugal is afgeleid.

Baixa, oftewel de Benedenstad, is dé ontmoetingsplek van de Portugezen. Dwars door Baixa ligt de mooie Avenida dos Aliados, waarlangs het gemeentehuis van Porto ligt. Aan de overkant ligt het heerlijke Praça da Liberdade met in het midden de prominent aanwezige koning D. Pedro IV uit de 19e eeuw. Vrolijke straatjes met leuke winkeltjes, gezellige cafeetjes (tip: Café Majestic!) en de markt Mercado do Bolhão zijn hier écht aanraders!

Baixa, oftewel de Benedenstad, is dé ontmoetingsplek van de Portugezen.

Baixa, oftewel de Benedenstad, is dé ontmoetingsplek van de Portugezen.

Uw bezoek aan Porto

Porto kun je zelf ontdekken of georganiseerd. Met de Porto Card kun je zelf de stad eenvoudig en snel ontdekken en georganiseerd kun je gebruik maken van de diverse excursies. Zo zijn er tal van bootexcursies over de Douro. Trendy is de tour per Segway door het oude stadshart van Porto. Op diverse plaatsen in de stad vind je de toeristinfo kantoor/winkeltjes.

Historische bezienswaardigheden in Porto zijn het centrum voor fotografie gehuisvest in een prachtig gebouw uit 1582. Musea die je in Porto kunt bezoeken zijn het Port museum (Rua de Monchique 45/52), nationale drukwerkmuseum (Estrada National 108), het militaire museum van Porto (Rua de Heroismo 329), Serralves museum voor kunst (Rua de D. João de Castro 210), Guerra Junqueiro House Museum (Rua de Dom Hugo 32), het Marta Ortigão Sampaio House Museum (Rua Nosse Senhora de Fatima 291), museum voor communicatie en transport (Rua Nova da Aflandega), trammuseum (Alameda de Basilio Teles 51) en het papiergeldmuseum (Avenida de Boavista 4245).

Interessante monumenten en kerken in Porto zijn er genoeg. Tijdens een stedentrip mag je de Sao Fransisco kerk (Rua do Infante D. Henrique) uit de 14e eeuw niet missen. Ook de Kathedraal uit de 12e eeuw (Terreiro da Sé 4050-573) is indrukwekkend en het nationale monument Palácio da Bolsa waar in aandelen wordt gehandeld. Als voetballiefhebber hoort een bezoek aan het Dragao stadion van FC Porto (Porta 17) er zeker bij.

De Ribeira (Rivieroever) is de oude wijk aan de rivier de Douro. Hier meerden vroeger vele portboten (Rabelos) aan, die naar de aan de overkant gelegen stad Vila Nova de Gaia gingen. Het oude stadsdeel bestaat uit vele kleine steegjes en straatjes, waarvan vele gerenoveerd worden. In 1996 is Ribeira toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De Dom Luis I- brug is vernoemd naar koning Lodewijk 1, die de brug in 1886 opende.

De Dom Luis I- brug.

De Dom Luis Ibrug is vernoemd naar koning Lodewijk 1 (Dom Luís I, 1861 – 1889), die de brug in 1886 opende. De brug is ontworpen door Theophile Seyrig, compagnon van Gustave Eiffel. Het onderste brugdek, dat aan de stalen boogconstructie hangt, verbindt de laag gelegen stadsdelen voor autoverkeer. Het bovenste brugdek verbindt de hoog gelegen stadsdelen en wordt gebruikt door de Metro de Porto. Beide dekken zijn toegankelijk voor voetgangers.

Torre dos Clérigos

De Torre dos Clérigos is een bekende toren in het centrum en zit vast aan de kerk Igreja dos Clérigos. De toren is vanaf een groot deel van de stad zichtbaar en is één van de meest karakteristieke symbolen van Porto.

De Torre dos Clérigos is een bekende toren in het centrum en zit vast aan de kerk Igreja dos Clérigos.

Estação de S. Bento

Waar stations normaal alleen bezocht worden om van A naar B te komen, is Estaçao de S. Bento een ware bezienswaardigheid op zich! De muren van het station zijn betegeld met 20.000 azulejo’s, de typische Portugese tegeltjes met schilderingen erop. De beschildering staan op naam van Jorge Colaço, die onder meer de geschiedenis van Portugal prachtig uit heeft weten te drukken.

Estação São Bento

Estação São Bento

Museu de Serralves

Het Museu de Serralves is een museum voor hedendaagse kunst in Porto. Het behoort tot de belangrijkste musea voor hedendaagse kunst in Europa. Het museum is ondergebracht in een modern gebouw, ontworpen door de bekende architect Álvaro Siza. Het ligt in een prachtig park, met verschillende tuinen, waar ook het Casa de Serralves, een gebouw in Art Deco-stijl van José Marques da Silva, zich bevindt.

Museu de Serralves
Rua Dom João de Castro 210

Het Museu de Serralves is een museum voor hedendaagse kunst in Porto.

Het Museu de Serralves..

Casa da Música

Het Casa da Música (‘huis van de muziek’) is een groot concertgebouw in Porto. Het opvallende ontwerp is van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Het gebouw wordt alom geprezen en het wordt gezien als één van de meest geslaagde ontwerpen van de architect. Het gebouw bevindt zich op één van de drukste plekken van Porto, de Rotunda de Boavista. Het Casa da Música biedt onderdak aan drie orkesten: Orquestro Nacional do Porto, Orquesta Barocca en het Remix Ensemble.

Casa da Música
Avenida Boavista 604
4149-071 Porto, Portugal

Casa da Música, ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas.

Casa da Música.

Meer architectuur

Porto bracht een aantal bekende architecten voort. De stad is één van de belangrijkste steden van Europa op het gebied van moderne architectuur. Dit is met name te danken aan de Portugese architecten Alvaro Siza, Eduardo Souto de Moura en Fernando Tavora, die allen les gaven op de universiteit van Porto.

Voorbeelden van moderne architectuur in Porto:

  • Museum Serralves, Alvaro Siza
  • Faculteit bouwkunde van de universiteit van Porto, Alvaro Siza.
  • Casa das Artes, Eduardo Souto de Moura
  • Sociaal woningbouwproject Bouça, Alvaro Siza
  • Het theehuis van Boa Nova, Alvaro Siza
  • Zwembaden aan zee, Leça da Palmeira, Alvaro Siza
  • Cinema Batalha, Arthur Andrade.
  • Trindade metrostation, Eduardo Souto de Moura

 

Café Majestic

Café Majestic is een prachtig oud Belle Epoque-café. De architect van het café, dat in 1921 zijn duren opende onder de naam ‘Elite’, was Joao Queirós. Het werd een plaats waar de bourgeoisie graag vertoefde. In 1922 veranderde het café van naam. Tot de stamgasten van het café behoorden ook intellectuelen, kunstenaars en schrijvers als Leonard Coimbra, Teixeira de Pascoaes en Jose Régio. In juli 1994 werd het café na een lange restauratieperiode opnieuw geopend.

Café Majestic
Rua Santa Catarina 112, Porto

Café Majestic is een prachtig oud Belle Epoque-café.

Café Majestic.

Igreja de São Francisco

Igreja de São Francisco, kerk met als museum ingerichte schatkamer en een grafkelder. Net als de Sé is de Igreja de São Fransisco een combinatie van bouwstijlen. Oorspronkelijk was het een gotische kerk wat aan de achterkant nog goed is te zien, maar later werden delen in barokstijl veranderd zoals het voorportaal en het interieur. De kerk werd gebouwd in de 14e en 15e eeuw. In de 16e eeuw voegde architect Diogo de Castilho de doopkapel toe met in het altaarstuk een voorstelling van de doop van Jezus.

De kerk is vooral beroemd om het barokke houtsnijwerk dat alom aanwezig is, je ziet cherubijnen, heiligen, dieren en bloemen op de plafonds, in de zijbeuken, langs de ramen en op de pilaren. Links in het schip staat een houten boom, de zogeheten Jesseboom, met de genealogie (familiestamboom) van Jezus.

Igreja de São Francisco
Parça do Infante Dom Henrique

Openingstijden: 09.00-20.00 (juli-augustus, in overige maanden sluit de kerk om

19.00 of om 18.00 in de wintermaanden)

Toegangsprijs: € 3,00

Igreja de São Francisco, kerk met als museum ingerichte schatkamer en een grafkelder.

Igreja de São Francisco.

Boekhandel en bibliotheek “Lello”

Vijf minuten lopen van het stadscentrum van Porto is een van de mooiste boekhandels ter wereld. Het gebouw werd geopend in 1906 en is ontworpen door architect Xavier Esteves. Stap binnen, en je bent in een een wonderland van oogstrelend design, ingewikkelde decoratie en grote hoeveelheden boeken. Vergget niet een kaartje te kopen (3 euro) bij een aankoop wordt dit verrrekend.

Boekhandel Lello

Rua das Carmelitas 144, 4050-161 Porto, Portugal

Boekhandel en bibliotheek "Lello"

Boekhandel en bibliotheek “Lello”

Het Palácio da Bolsa

Het Palácio da Bolsa (Beurspaleis) werd in 1842 gebouwd door de Portugese architect Joaquim da Costa Lima. De rijk gedecoreerde zalen maken duidelijk dat de handel een belangrijke rol speelde in het Porto van de 19e eeuw. Elke rondleiding door dit paleis begint op de binnenplaats (Pátio das Nações) die later werd overdekt met een glazen koepel. Deze Hal van de Naties heeft een schitterend ingelegde vloer en een kroonluchter die maar liefst 1500 kilo weegt.

Er hangen de wapens van Portugal en twintig landen waarmee het land handel dreef (nederland ook). De gids zal u vertellen dat Portugal met die landen ‘vriendschappelijke’ betrekkingen onderhield, maar de landen zelf zullen er in die tijd soms anders over hebben gedacht.

De Arabische zaal in het Palácio da Bolsa

De Arabische zaal in het Palácio da Bolsa

Het hoogtepunt is de Arabische Zaal, die is ontworpen naar het voorbeeld van het Alhambra in Granada. De uitbundige Moorse versieringen zijn zonder meer indrukwekkend. Hier werden hoge buitenlandse gasten ontvangen; tegenwoordig wordt de zaal gebruikt voor culturele evenementen.

Palácio da Bolsa
Rua de Ferreira Borges
Open: 09.00-19.00 (november t/m maart 09.00-13.00 en 14.00-18.00)
Toegangsprijs: € 5,00

Kathedraal van de stad, de Sé

De Sé, ofwel de kathedraal van de stad, hooggelegen boven de stad, werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd in romaanse stijl, maar later werden er vele barokelementen aan toegevoegd. Het was oorspronkelijk een vestingkerk, gelegen op de heuvel Penha Ventosa, en dat is nog duidelijk te zien. Deze kerk heeft onmiskenbaar de uitstraling van een vesting compleet met kantelen. Die bouwstijl had alles te maken met de verdediging van het katholicisme.

Het zuiden van Portugal was destijds nog in handen van de islamitische Moren. Binnen zie je het altaar dat uit drie stukken marmer bestaat en houten pilaren die met goud zijn beschilderd. In de kapel van het Heilige Sacrament staat een zilveren altaarstuk dat zeer rijk is gedecoreerd. Door de schittering lijkt het net of dat altaarstuk beweegt. Ook zie je er fraaie muurschilderingen.

De kunstschatten van de kathedraal worden bewaard in de Tesouro da Sé (schatkamer). Naast ornamenten en andere versieringen uit de 14e tot 18e eeuw zie je er zilverwerk en oude boeken. Naast de kathedraal staat een gotisch klooster uit de 14e eeuw. De kloostergang is rijkelijk versierd met plateaus van geglazuurde tegels, die in de 18e eeuw werden aangebracht. Ze stellen het leven van Maria voor en voorstellingen uit de Metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius. Op het plein voor de kerk staat een schandpaal (pelourinho) met een kroon erbovenop. Onderaan de kerk kunt u het oude Porto in, nauwe straatjes, kleine restaurantjes en cafeetjes, een must!!!

Terreiro da Sé
Openingstijden: kathedraal 08.45-12.30 en 14.30-19.00 (in de winter tot 18.00), klooster 09.00-12.15 en 14.30-18.00 (in de winter tot 17.15)
Toegangsprijs: kathedraal gratis, klooster € 2,00

Kathedraal van de stad Porto, de Sé

Kathedraal van de stad Porto, de Sé

Mosteiro da Serra do Pilar

Mosteiro da Serra do Pilar, gelegen in Vila Nova de Gaia aan de overkant van de rivier de Douro met uitzicht op de stad Porto. Het is hét visitekaartje van Vila Nova de Gaia. De kerk, die gekenmerkt wordt door de ronde vorm, is een replica van de kerk Santa Maria la Redonda in Rome. Deze wordt bedekt met een halfrond gewelf en is gebouwd in 1538 door de meesters Diogo de Castilho en João de Ruão voor de Reguliere Kanunniken van Sint Augustinus.

De bouw duurde 72 jaar vanwege geldtekort en de politieke situatie – het Portugese koninkrijk was ingenomen door het buurland Spanje, hierdoor kreeg de plaats zelfs de naam van een Spaanse heilige: Nossa Senhora do Pilar. In 1832 tijdens het Beleg van Porto werd de militaire waarde van de locatie erkend en het klooster veranderde in een geïmproviseerd fort. In het begin van de 20ste eeuw werd het een Troepenkwartier en tegenwoordig ligt de bevoegdheid bij het artillerieregiment Regimento de Artilharia da Serra do Pilar.

Tegenover de kerk ligt een fantastisch uitkijkpunt, waar u de stad Porto en de rivier de Douro kunt bekijken.

Mosteiro da Serra do Pilar

Largo de Avis – Santa Marinha 4430-329 Vila Nova de Gaia

Mosteiro da Serra do Pilar

Mosteiro da Serra do Pilar

Museu Nacional de Soares dos Reis

Het Nationaal Museum Soares dos Reis is het oudste kunstmuseum van Portugal. Het werd geopend in 1833, toen nog als Schilderijenmuseum en Prentenkabinet. De collectie bestond toen vooral uit kunstschatten van kloosters die in onbruik waren geraakt. Sinds 1940 huist het museum in het neoklassieke Palácio dos Carrancas, een woonhuis van een rijke familie uit het einde van de 18e eeuw. Het is recentelijk gerestaureerd en uitgebreid.

Soares dos Reis is een befaamde beeldhouwer uit de 19e eeuw. In het museum staan enkele van zijn werken. De trots van het museum is het weemoedige marmeren beeld ‘O Desterrado’ (De Balling). Zijn werk geldt als het beste van de Portugese beeldhouwkunst.

Verder staan er in het museum beelden van Teixeira Lopes en Diogo de Macedo. De 16e eeuwse Portugese School is vertegenwoordigd met schilderijen van Vasco Fernandes en Frei Carlos. Van recenter datum (19e en 20e eeuw) zijn werken van onder anderen Henrique Pousão, António Carvalho da Silva, Aurélia de Sousa en Dordio Gomes. De verzameling Boheems glas en Vista Alegre porselein is ook zeer de moeite waard.

Museu Nacional de Soares dos Reis

Rua Dom Manuel II 44
Openingstijden: 10.00-18.00 (dinsdag vanaf 14.00, maandag gesloten)
Toegangsprijs: € 3,00

 

Museu Nacional de Soares dos Reis

Museu Nacional de Soares dos Reis

Estádio do Dragão in Porto

Het voetbalstadion van de bekende voetbalclub FC Porto. Het werd ingebruik genomen in november 2003 en biedt plaats aan 52.000 toeschouwers. Het stadion werd ontworpen door Manuel Salgado. De draak in de naam verwijst naarhet embleem van de club en de bijnaam van de FC Porto-supporters. Het stadion is onderdeel van een groot sportcomplex, waar ook winkels, restaurants en zwembaden toe behoren.

Igreja de Santo Ildefonso

Het barokke kerkje Igreja de Santo Ildefonso, in het centrum is helemaal bedekt met blauwe tegeltjes, azulejos. Deze zijn het werk van Jorge Colaço, de kunstenaar die ook de tegeltjes in het treinstation van São Bento maakte. De tegels aan deze kerk beelden het leven van Sint Ildefonso en de symbolen van de eucharistie uit. Tijdens

ons bezoek (diverse) aan Porto, was het gesloten.

Het barokke kerkje Igreja de Santo Ildefonso

Het barokke kerkje Igreja de Santo Ildefonso

Igreja do Carmo

Deze 18de-eeuwse barokkerk valt vooral op door het indrukwekkende tableau van blauwe  azulejos, kleurrijke tegeltjes, waarmee de buitenkant versierd is. Ze werd tussen 1756 en 1768 gebouwd door architect José de Figueiredo Seixas. In 1801 werd er een ziekenhuis aan toegevoegd. Het tegeltableau heet grootste van Porto dateert uit 1912 en beeldt de verering van Maria uit. Binnen vind je veel beschilderde houtsculpturen. Een kerk vol pracht en praal, waar iedere dag de mis wordt gehouden (15.00)

Igreja do Carmo

Rua do Carmo, Porto

Igreja do Carmo

Igreja do Carmo

Museu do Carro Eléctrico do Porto

In dit trammuseum vind je een originele collectie van voertuigen, waarvan er wereldwijd maar enkele zijn.

Museu do Carro Eléctrico do Porto
Alameda Basílio Teles 51, Porto (4150)

Museu do Carro Eléctrico do Porto

Museu do Carro Eléctrico do Porto

Igreja de Santa Clara

De Santa Clara-kerk is een kerk met zowel stijlelementen van de late gotiek als de vroege renaissance. De kerk werd gebouwd in de 15de eeuw, op een plaats waar zich eerst een kloosterkerk uit de 13de eeuw bevond. Binnen veel talha dourada-houtsnijwerk, net als in de Igreja de Sao Francisco.

Igreja de Santa Clara
Praça 1 de Diciembre, Porto

Igreja de Santa Clara

Igreja de Santa Clara

De viering van São João

Als er één evenement is in Porto dat je zeker moet hebben meegemaakt is het wel de viering van São João, de meest vereerde heilige van de stad, bij ons beter bekend als Johannes de Doper. Op 23 juni wordt met muziek, dans, eten en vuurwerk heel de stad op zijn kop gezet. Gekke gewoonte hierbij men mept elkaar met een plastic hamer en preien!

De viering van São João

De viering van São João

Shoppen

Voor winkelfanaten is het shoppingcenter Via Catarina de place to be. Je kunt er gerust een hele dag spenderen, want behalve winkels bevinden er zich ook restaurants, warenhuizen en dienstencentra. Het shoppingcenter is gelegen in het hartje van Porto en herbergt ruim 100 uiteenlopende winkels..

De winkels zijn verspreid over de eerste drie verdiepingen, de restaurants en horecazaken bevinden zich op de vierde verdieping. Door zijn centrale ligging heeft het winkelcentrum verschillende ingangen. Het beschikt ook over een parking met meer dan 600 plaatsen. De winkels zijn open van 10 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds, de restaurants gaan een uur vroeger open en sluiten een uur later. Het winkelcentrum is gelegen in een voetgangerszone in de Rua da Santa Catarina, meteen ook de belangrijkste winkelstraat in Porto. De stad heeft ook nog over enkele andere, kleinere shoppingcentra, waaronder Centro Comercial de Foz en Centro Comercial Aviz.

Naast dit winkelcentrum bevinden zich nog heel wat andere winkels in het oude stadscentrum. De winkels die handgemaakte gouden juwelen, porselein, lederwaren, wollen tapijten, aardewerk en keramiek verkopen, zijn talrijk. Ook wie van schoenen houdt, komt in Porto niets tekort, ze kennen hier een lange traditie van kwaliteitsschoenen.

Shoppen in Porto

Shoppen in Porto in Via Catarina

Voor de fashionista’s is een bezoekje aan ‘Ana Salazar’ een must. Deze modeontwerpster is hot in Portugal en iedereen met zin voor trends vindt hier ongetwijfeld wel iets dat hem aanspreekt. In een aantrekkelijk minimalistisch interieur vind je er onder andere avond- en sportkledij, tassen, schoenen en andere accessoires. Hoewel de prijzen iets hoger liggen dan elders in Porto, is de originaliteit van de kledij zeker de meerprijs waard.

De meeste winkels zijn van maandag tot vrijdag geopend van 9 uur tot 13 uur en van 15 uur tot 19 uur. Op zaterdag zijn de meeste winkels in de namiddag gesloten.

Câmara Municipal do Porto

Dit indrukwekkende, statische gebouw bevindt zich aan het begin van de Avenida dos Aliados en de bouw werd in 1920 aangevat. Pas in 1955 werd de laatste hand aan de afwerking ervan gelegd. De architect António Correia da Silva nam het ontwerp voor zijn rekening.

Bovenop het centrale gedeelte van het gebouw staat een 70 meter hoge toren die om hethalfuur het geluid van zijn klokken door de stad laat galmen. Het standbeeld voor hetgebouw van de hand van beeldhouwer Barata Feio is een beeltenis van de poëet Almeida Garrett.

Câmara Municipal do Porto

Câmara Municipal do Porto

Het wijnhuis Taylor’s
Porto 23 port

Het wijnhuis Taylor’s is het meest bekende en op één na oudste wijnhuis van Porto. Taylor’s is net als de vele andere port-huizen gevestigd in de Vila Nova de Gaia oftewel de nieuwe stad. Ben je een fan van port en laat je budget het toe dan raden we je zeker aan de 40 jaar oude Tawny-port te proeven. Vanaf het mooie terras bij Taylor’s heb je een prachtig zicht op het oude centrum van Porto dat aan de andere kant van de oever van de Douro ligt.

In Vila Nova de Gaia liggen nog een aantal andere zeer goede wijnhuizen die hun kelders vaak openstellen aan het grote publiek, zoals Porto Sandeman (erg leuke rondleiding), Osborne, Ferreira en Caves Ramos Pinto. Wijnhuis Taylor’s kan je terugvinden aan de Rua do Choupelo en is geopend van maandag tot vrijdag tussen 10.00 en 18.00 uur.

Taylor’s
Adres: Rúa do Choupelo 250, Vila Nova de Gaia (4400)

Eten en drinken

Ontbijten in Portugal betekent meestal gewoon een stevige kop koffie met een broodje en boter. Lunchen gebeurt tussen 12 uur en 15 uur en avondeten vindt, zoals in de meeste zuidelijke landen, later op de avond plaats, tussen 19 uur en 22 uur.

Wie van vis- en zeegerechten houdt is in Porto aan het juiste adres. Rechtstreeks van de vissersboten op je bord geserveerd kun je van heerlijke visschotels genieten, die op traditionele wijze bereid zijn. Enkele klassiekers zijn onder andere in zout gedroogde kabeljauw. (ik vind het geen succes….) Er wordt wel eens gezegd dat Portugezen 365 manieren kennen om kabeljauw klaar te maken, maar uiteraard vind je op de menukaarten vooral de meest populaire en gevraagde gerechten, waaronder zout gedroogde kabeljauw met gepureerde aardappelen, eenvoudig, en veel Nederlanders die wij kennen vinden dit niet echt een top gerecht!!!

Ook sardientjes zijn heel populair in Portugal. Ze worden beschouwd als de meest zoete en vettige sardienen ter wereld en gegrild zijn ze op hun best. Daarnaast tref je ook heel wat soorten soepen en stamppot op de menukaart aan. Bij veel gerechten wordt rijst geserveerd, dit kun je zelf gemakkelijk aanpassen. Op het vlak van kaas moet je eigenlijk de ‘Queijo da Serra’ proberen. Deze kaas is uniek in de wereld omdat ze enkel gemaakt wordt van melk van schapen die grazen op de Serra da Estrela.

Wie Porto zegt, zegt uiteraard ook wijn, beide zijn al eeuwen met elkaar verweven. De drank port dankt zijn naam aan deze stad, maar naast port kent de Douro-vallei ook een lange traditie van andere wijnen. De Portugese wijnen kunnen in twee basiscategorieën ingedeeld worden: vinho verde (‘groene wijn’) en vinho maduro (‘volwassen wijn’). De eerste soort kent een kort rijpingsproces en is uniek voor Portugal, de tweede wordt speciaal gemaakt om ouder en rijp te worden in de fles. De vermelding ‘reserva’ en ‘garrafeira’ onderscheidt de kwaliteitswijn van de gewone wijn en zorgt uiteraard ook voor een hogere prijsklasse.

Porto een heelijke stad, citytripje??

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren