Ponte de Misarela

IMG_3508

De Misarela brug ligt over de rivier Rabagão, aan de zijkant van het Gerês natuurpark, vlakbij de Venda Nova dam, in het departement Montalegre. Het is gelegen aan de onderkant van een steil ravijn, en wordt ondersteund door een enkele boog met ongeveer 13 meter spanwijdte.

Het werd gebouwd in de Middeleeuwen en herbouwd in het begin van de negentiende eeuw. Begaanbaarheid, de laatste 400 meter, als u geen 4wd heeft kunt u beter de middeleeuwse weg bewandelen.

De brug is gekoppeld aan een legende met de duivel. Er wordt gezegd dat een gevreesde bandiet die zich verstopte in de bergen voor justitie, was omringd door agenten en hij probeerde in wanhoop de rivier Rabagão over te steken. De bandiet, die niet meer het geloof had, riep in deze stormachtige winternacht precies om middernacht de duivel aan.

Satan verscheen natuurlijk onmiddellijk en vroeg hem wat hij wilde. De bandiet beloofde zijn ziel aan de duivel te geven als deze hem veilig over de kloof met de razende rivier zou helpen. Het pact werd gemaakt op de voorwaarde dat de outlaw recht vooruit zou lopen, en nooit meer om zou kijken.

IMG_5898

Dan maakt de duivel boven de onstuimige stroom een stenen brug, de bandiet stak deze zo snel mogelijk over zonder om te kijken. Anders had hij de brug in het niets zien verdwijnen zodat zijn achtervolgers hem niet konden volgen Jaren gingen voorbij en de misdadiger had berouw voor zijn slechte verleden.

Snel zocht hij een deugdzame priester in de parochie van Barroso. Aan de priester de zware taak om de verloren ziel te redden. Hij vermomde zich als een nederige boer en op een donkere nacht ging hij naar beneden naar die eenzame en gevaarlijke plek waar ook hij een beroep deed op de duivel precies om middernacht. Hij beloofde hem zijn ziel te geven, als de duivel hem naar de overkant zou brengen.

En de duivelse brug verscheen weer over de kloof. Op dat moment haalde de deugdzame en scherpzinnige priester onder zijn cape een vaas met wijwater, met een heide tak sprenkelde hij om zich heen onder het uitspreken van rituele exorcistische woorden.

De zwarte vorm van de duivel verdween en de Devil’s Bridge bleef altijd, elegant en pittoreske, hoog boven de oevers van de Rabagão.

41.41.540N  008.01.126W

Een prachtige brug in een mooi stuk natuur.