Natuurparken in Noord Portugal

Nationaal park da Peneda-Gerês

In het uiterste noorden van Portugal ligt aan de grens met Spanje het Parque Nacional da Peneda-Gerês. Het heeft een oppervlakte van zo’n 72.000 ha.en grenst direct aan het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés. Samen vormen ze een natuurgebied van zo’n 100.000 ha.

Het park heeft een gevarieerd landschap. In de rivierdalen liggen de geïrrigeerde terrassen waar maïs en groente worden geteeld. Op de hellingen groeien bossen, maar we zien er ook ommuurde akkers.

Nationaal park da Peneda-Gerês

Nationaal park da Peneda-Gerês

Op de hoogvlaktes liggen bergweides en uitgestrekte heidevelden met grillige rotsformaties die soms de vorm hebben van reuzenreptielen. Waar herders nog schapen hoeden tussen oude dorpen. Watervallen stromen er over granieten rotsen en op de bergweiden bloeien bijzondere bloemen.

Natuurpark Montesinho

Gelegen in het noordoosten van Portugal is een van de weinige plekken in Portugal waar je nog de Iberische wolf vindt. Het natuurpark heeft verschillende landschappen. Ruige bergen, diep uitgesneden rivierdalen, uitgestrekte heidevelden, glooiend heuvelland met akkertjes, bemoste eikenbossen, dennenbossen en kastanjegaarden.

Natuurpark Montesinho

Natuurpark Montesinho

Waar landbouw plaatsvindt liggen de akkers als een lappendeken over de heuvels. Het bruin van het geploegde land contrasteert met het groen van nog te ploegen of braakliggende grond. Schist is een erosiegevoelige steensoort en de belangrijkste steensoort in dit park. Kenmerkend zijn de door erosie afgeronde heuvels die er veel voorkomen.

Natuurpark do Alvao

Is gevormd rond de bergketens de Serra do Marão en de Serra do Alvão. Het is een mooi en relatief klein natuurgebied. (7220 ha).Het park wordt verdeeld, enerzijds in een bergachtig gebied, vol ravijnen en bergruggen en anderzijds de lage dalen, dicht begroeid met berken, steeneiken en heide.De rivier Olo kronkelt door het landschap en voedt het met zijriviertjes en beken. Onder de bewoners van het gebied vinden we wolven, bergkatten en slechtvalken, en de steenarend een met uitsterving bedreigde soort. Een attractie van het natuurpark zijn de watervallen, waarvan de Fisgas do Ermelo de meest bekende is, met kristalheldere meren aan de bron en een dusdanig lange loop dat het beschouwd wordt als een van de langste watervallen van Europa.

Natuurpark do Alvao

Natuurpark do Alvao

Een van de doelstellingen voor dit park is het behoud van de plaatselijke dorpsarchitectuur. Afhankelijk van de steensoort (graniet of schist) kleuren de huizen er grijs of bruin. In dorpjes als Lamas de Olo, Dornelas, Anta en Ermelo zijn nog vele exemplaren van de traditionele bouwstijl te bewonderen. Vooral Dornelas is bijzonder, dit bestaat bijna nog volledig uit oorspronkelijke huizen, een grote uitzondering in Portugal.

Natuurpark do Douro

Is vernoemd naar de Douro rivier die in dit gebied de grens vormt tussen Portugal en Spanje. In het Spaanse deel is het park ook bekend als Arribes del Duero. Het park is gevormd door 2 hoogvlaktes, afgewisseld met diepe dalen waar de rivier de Douro en de zijrivier de Agueda door heen stromen. Ook hier komen graniet en schist veelvuldig voor.

Natuurpark do Douro

Natuurpark do Douro

Elk park is een bezoek waard, door de aanwezigheid van de vele wandelroutes kunt u genieten van …..

Info o.a. afkomstig van de site: Wandelen in Portugal