Algemene informatie Noord Portugal

Noord-Portugal kenmerkt zich door imposante natuurgebieden, traditionele pittoreske dorpjes, stille eindeloze zandstranden en wijngaarden zover als het oog reikt.

Het noorden wordt van de rest gescheiden door de rivier de Douro. Deze “gouden rivier” ontspringt hoog in de bergen in het noorden en stroomt gedeeltelijk langs de grens met Spanje naar het zuiden om uit te monden bij Porto.

alg1

De Douro vallei, zeker een bezoek waard, is bekend om de quinta’s, landgoederen met prachtige wijngaarden die zich uitstrekken langs de rivier. Er zigzaggen tal van rivieren en stroompjes door de regio, van de Minho,  die in het hoge noorden een natuurlijke grens met Spanje is, tot de Lima en de Cávado.

Het water maakt het noorden van Portugal vruchtbaarder dan de rest van het land, en ze zorgen voor een reeks kuuroorden. Tevens leveren ze water aan de uitgestrekte wijngaarden,die de vinho verde en de port produceren, die Porto een van de oudste steden van Europa roem en rijkdom bracht.

Hoewel grote delen van noord Portugal ontvolkt raken word je direct geraakt door de tijdloosheid en de rust die er heersen. Oude in het zwart geklede vrouwen zitten in de schaduw van hun deur of in de wintermaanden op hun bankje voor het huis te genieten van het zonnetje.

alg2

Mannen rijden door velden en boomgaarden op hun tractoren,

kinderen leiden ezels, geiten of schapen door de nauwe keistraatjes omhoog.

Je vraagt jezelf af hoelang deze manier van leven nog zal voortduren.

U moet Noord Portugal nog bezoeken voordat hoge huizenblokken de meeste stadjes zullen omzomen en het prachtige landschap zullen ontsieren.